Návod na použití dřevěných soudků a sudů

Návod na použití dřevěných soudků a sudů.

 

Nejdříve sud uvnitř vypláchněte tak,že jej dvakrát či třikrát naplníte vodou/studená maximálně vlažná/ a vyprázdníte,aby se vyplavily všechny dřevěné nečistoty.Poté umístněte sud na stojan a nasaďte pípu do čelního otvoru/stačí natlačit rukou a vycentrovat/.Poté se musí sud zavodnit vodou.První den nalijte cca 30% objemu sudu a další den vylijte.Naplňte sud do plna a nechte 2 dny.Postup zopakujte 2-3 krát.V této době může sud prosakovat.Když přestane prosakovat a voda odtékat,vyprázdněte jej a opět vypláchněte.U sudů s černými obručemi,může prosáknout barva.Třeba při zavodnění otřít hadříkem,aby se barva nevpila do dřeva.Barva je přírodní vodou ředitelná.POZOR-NOVÝ SUD NEBO SOUDEK SE NEMŮŽE NIČÍM NAPOUŠTĚT,NEBO NATÍRAT.MŮŽOU SPADNOUT OBRUČE A CELÝ SUD NEBO SOUDEK ZNEHODNOTÍTE A ZTRATÍTE ZÁRUKU NA ZBOŽÍ.Teď je sud připraven na naplnění vínem nebo pálenkou.Bednářství je ruční práce,takže každý sud je originál,u každého sudu je jiný časový úsek na jeho přípravu.

 

Plnění sudu vínem nebo destilátem/pálenkou/

Když plníte sud ,naplnte jeho objem úplně,aby se vytlačil vzduch.Zátku jemně vložte do plnícího otvoru.Nikdy zátku netlačte silou,může dojít k poškození sudu.Pokud uvnitř sudu zbude mnoho vzduchu,může narušit proces stárnutí.

 

Obnova Vašeho sudu

Pokud chcete sud po prvním použití,použít znovu,může potřebovat obnovu.Ta by se měla provádět vždy,pokud v sudu zraje víno.Naplňte sud čistícím roztokem,jako je třeba soda nebo Barolkleen/454g na 22,5l vody/ a nechte sud 2-3 dny roztok nasávat.Roztok odstraní nadměrné taniny.Poté sud důkladně vypláchněte a můžete plnit.

 

Skladování sudu

Sudy se musí skladovat na chladném a vlhkém místě/nejlépe sklep/,teplota 8-14C,maximálně do 18C.Sudy na destilát,víno,škopky a sudy na vodu,které momentálně nejsou používany,je třeba naplnit vodou alespoň do 1/5 jejich objemu.Nebo je zabalit do strečové folie.Vyšší teploty,průvan,nebo klimatizace sudy vysuší a poškodí,nebo úplně zničí.Na takto poškozené sudy neposkytujeme záruku.Během zrání sud část tekutiny absorbuje,část se jí vypaří.Obecně je to asi 5-10% za 1 rok-tomuto jevu se říká,Andělský podíl.Čím vyšší teplota,tím větší ztráta.

 

Údržba Vašeho sudu

Po nějaké době bude vnější strana Vašeho sudu vypadat opotřebovaně.Jemně obruste sud jemným smirkovým papírem.Setřete nečistoty jemným hadříkem .Sudy,které necháte bez tekutiny, budou rychle vysychat a případná další náplň z nich bude prosakovat.Pokud se toto stane,začněte s procesem péče/obnovy/znovu od začátku.